2000 YILINDAN SONRA BİTEN PROJELER
TAGEM PROJELERİ:
1- Serumsuz Vasat Kullanılarak Üretilen Antijenlerden Şap Aşısının Hazırlanması/2020 (Proje Yürütücüsü: Dr. Aydın COŞKUNER)
2- İnaktif Şap Aşısı Ile Üçgün Hastalığı Aşılarının Sığırlarda Birlikte Kullanılması/2020 (Proje Yürütücüsü: Ahu Kader KARA)
3- Kullanımda Olan Şap Aşılarının Çoklu Adjuvant Kullanımı İle Güçlendirilmesi/2020 (Proje Yürütücüsü: Dr. Can ÇOKÇALIŞKAN)
4- Şap Aşılarının Hazırlanmasında BHK21 An 73Hücresinin Optimum Üreme Karakteristiğinin Belirlenerek Antijen Miktarının Artırılması/2020 (Proje Yürütücüsü: Berrin Müzeyyen ALPAY)
5- Şap Aşılarında, Farklı Konsantrasyonlardaki Antijen Ve Tekrarlayan Aşılamalarla Yapısal Olmayan Proteinlere Karşı Antikor Yanıtının Araştırılması/2020 (Proje Yürütücüsü: Berrin Müzeyyen ALPAY)
6- Şap Hastalığında Gebe İneklerde Uygulanacak Farklı Aşılama Takviminin Buzağıların Maternal İmmunitesi Üzerine Etkisi/2019 (Proje Yürütücüsü: Dr. Beyhan SAREYYÜPOĞLU)
7- Şap Aşısı Üretiminde Purifikasyon Prosesi Sonrası Yapısal Olmayan Protein (NSP) Varlığı Ve Düzeyinin İn Vitro Olarak Araştırılması/2019 (Proje Yürütücüsü: Dr. Beyhan SAREYYÜPOĞLU)
8- Endüstriyel Boyutta Şap Aşısı Üretiminde Serumsuz Vasat Kullanımı/2019 ( Proje Yürütücüsü: Şükran YILMAZ)
9- Şap Virusu Liyofilizasyonunda Farklı Protektanların Kullanılması ve Raf Ömrünün Belirlenmesi/2019 (Proje Yürütücüsü: Yasemin GÜLTEKİN)
10- Enrofloxacin (Florokinolon), Linco-Spectin (Linkozamit-Aminoglikozit), Florfenikol (Fenikol) Ve Tulathromycin (Makrolid) Antibiyotiklerinin BHK Hücre Kültürü Ve Bu Hücre Kültüründe Üretilen Şap Virüslerinin (A, O, Asia-1) Üremesi Ve Titreleri Üzerine Etkilerinin Araştırılması/2018 (Proje Yürütücüsü: Banu BAYRİ ÖZBİLGE)
11- BHK-21 An30 Ve An73 Hücre Kültülerinde Pasajlama Sonrası Karyotip İncelemesi Ve Şap Virusunun Etkisinin Araştırılması/2018 (Proje Yürütücüsü: Ahu Kader KARA)
12- Değişik Sıcaklık Derecelerinde Şap Virüsünün (A, O, Asia-1) Üretilmesi, 146 S ve İnfektif Titre Değerlerinin Saptanması/2017 (Proje Yürütücüsü: Dr. Nedret ÇELİK)
13- Şap Hastalığı ile Mücadelede Kullanılacak Yüksek Etkinlikli Aşıların Bağışıklık Sürelerinin Tespiti/2017 (Proje Yürütücüsü: Dr. Can ÇOKÇALIŞKAN)
14- Koyunlarda Şap Ve Koyun-Keçi Çiçek Aşılarının Birlikte Kullanılması/2016 (Proje Yürütücüsü: Doç. Dr. Veli GÜLYAZ)
15- Şap Viruslarının (A, O, Asia-1) BHK21 An30 Ve BHK21 An73 Hücre Hatlarında Üreme Özelliklerinin Saptanması/2016 (Proje Yürütücüsü: Dr. Neslihan TAŞÇENE)
16- Ankara İlinde 6 PD50 Koruma Değerindeki Şap Aşısı İle Aşılanan Sığırlarda Aşılama Sonrası Epidemiyolojik Ve Serolojik Değerlerin İncelenmesi/2016 (Proje Yürütücüsü: Dr. Serdar KIZIL)
17- Sığırlarda Şap Aşısının Bağışıklık Çalışmalarında Eprüvasyon Suşu Olarak Doku Kültürüne Adapte Şap Viruslarının Kullanılması/2016 (Proje Yürütücüsü : Abdullah ARSLAN)
18- A, O, Asia-1 Tipi Şap Virüslerinin Süspanse Hücre Kültürlerinde Üreme Özelliklerinin İncelenmesi/2016 (Proje Yürütücüsü: Dr. Nedret ÇELİK)
19- Şap Virusu A, O Ve Asia-1 Serotiplerinin Ayırt Edilmesi İçin Çok Katlı Moleküler Teşhis Yöntemleri Geliştirilmesi Ve Doğrulanması/2016 (Proje Yürütücüsü: Dr. Ünal PARLAK)
20- Şap Hastalığı Sürveyansı İçin Türdeş Ve Doğrulayıcı DIVA Test Geliştirilmesi Ve Standardize Edilmesi/2016 (Proje Yürütücüsü: Fuat ÖZYÖRÜK)
21- Şap Virusu Üretimi Amacıyla Soy-Bean Peptonlu Vasatlarda BHK 21 Hücre Kültürlerinin Üretilmesi (Proje Yürütücüsü: Şükran YILMAZ)
22- Mevcut Şap Aşısının Etkinliğinin Yeni Adjuvant Sistemi Oluşturularak İyileştirilmesi (Proje Yürütücüsü: Dr. Tuncer TÜRKOĞLU)
23- A/Aydın 98 Şap Virusu Suşuna Karşı Monoklonal Antikor Panelleri Üretilmesi Ve Karekterizasyonu (Proje Yürütücüsü: Berrin Müzeyyen ALPAY)
24- Şap Enstitüsü Müdürlüğü'nde Kullanılan Aşı Suşlarının Koruyucu Doz 50(PD50) Değerleri İle İmmünite Sürelerinin Belirlenmesi (Proje Yürütücüsü: Şeref AKYÜZ)
25- Aşı Suşu Olarak Kullanılacak Şap Virusu Plak Morfolojisindeki Farklılıkların Genetik Olarak İncelenmesi (Proje Yürütücüsü: Dr. Müge F. SARAÇ)
26- Aşılı Ve Enfekte Hayvanlarda Şap Virusu Yapısal Olmayan Proteinlerine Karşı Oluşan Antikor Profilinin İncelenmesi (Proje Yürütücüsü: Dr. Can ÇOKÇALIŞKAN)
27- İnaktif Konsantre Şap Aşı Antijeni 146S Partiküllerinin Stabilite Çalışmaları (Proje Yürütücüsü: Dr. Nedret ÇELİK)
28- Şap Virüsü Üretiminde Kullanılan BHK 21 An30 Hücrelerinin Kesikli Üretim Prosesinde Biyokinetik Parametrelerinin İncelenmesi (Proje Yürütücüsü: Mustafa ÖZYİĞİT)
29- Sığır Ve Koyunlarda Eş Zamanlı Brusella Ve Şap Aşısı Uygulamalarının Antikor Düzeyine Etkisi (Proje Yürütücüsü: Dr. İbrahim HANCI)
30- İnaktif Konsantre Şap Antijenlerinde Proteolitik Enzim Aktivitesinin Ölçümü Ve İnhibisyou (Proje Yürütücüsü: Dr. Nedret ÇELİK)
31- Mikrotaşıyıcı Destekli Biyoreaktörlerde Şap Virusunun Üretilmesi (Proje Yürütücüsü: Dr. Nedret ÇELİK)
32- Konsantre Virus Kullanılarak Monovalan O Tipi Yağ Adjuvantlı Şap Aşısının Hazırlanması (Proje Yürütücüsü: Nedret ÇELİK)
ENSTİTÜ PROJELERİ:
1- Enstitüde Üretilen Yağ Adjuvantlı Şap Aşılarında Bağışıklık Süresinin Belirlenmesi (Proje Yürütücüsü: Hidayet BOZOĞLU)
2- İnaktif Şap Virusunun Konsantre Edilerek Saklanması Ve Çözdürülmesi Sırasında İzlenecek Yöntemin Belirlenmesi (Proje Yürütücüsü: Dr. Aydın COŞKUNER)
3- Aşı Antijenlerinin PEG İle Purifikasyonu (Proje Yürütücüsü: Mehmet KARAKAYA)
4- Basket Santrifüjlerin Devre Dışı Bırakılması Durumunda Uygulanabilecek Yeni Metot Denemeleri (Proje Yürütücüsü: Himmet EKİCİ)
5- Yapısal Olmayan Proteinleri Saptamak Amacıyla Trakya Bölgesinde Serolojik Tarama (Proje Yürütücüsü: Abdülnaci BULUT)
6- Trakya Bölgesinde 2006 Yılı İlkbahar Ve Sonbahar Aşılama Kampanyası Sonrası Serolojik Tarama (Proje Yürütücüsü: Abdülnaci BULUT)
7- Balabancık'da Hastalık Sonrası Hastalığın Yayılma Dinamiklerinin Serolojik Ve Epidemiyolojik Olarak Araştırılması (Proje Yürütücüsü: Abdülnaci BULUT)
8- Organik Polimer Adjuvantlı Nasal Şap Aşısı Oluşturulması İçin Ön Çalışmalar (Proje Yürütücüsü: Dr. Tuncer TÜRKOĞLU)
9- Yağ Adjuvantlı Şap Aşılarında İlk Aşılama Zamanı (Proje Yürütücü: Dr. Musa ALKAN)
10- Enstitüde Üretilen Yağ Adjuvantlı Şap Aşılarının Raf Ömrünün Belirlenmesi (Proje Yürütücüsü: Hidayet BOZOĞLU)
11- Şap Virusu Üretiminde Kullanılan BHK21 An30 Hücrelerinin Kesikli Üretim Prosesinde Karıştırıcılı Biyoreaktör İşletim Parametrelerinin Optimizasyonu (Proje Yürütücüsü: Taşkın DENİZ)
TÜBİTAK PROJELERİ:
1- Şap Aşısı Üretiminde Aşı Populasyonundaki Muhtemel Yan Etkileri Önlemek Amacıyla Virus Saflaştırılması: Konvansiyonel Tanjant Akış Filtrasyonu İle Akuple Sürekli Annular Kromotografi Sisteminin Tasarım Ve İşletme Parametrelerinin Tespiti (Proje Yürütücüsü: Nilgün ÖZDÜRAL)
ULUSLARARASI PROJELER:
1- Avrupa Birliği 6. Çerçeve Programı Kapsamında "Şap Hastalığının Bilimsel Ve Geçerli Testlere Dayanan Etik Metotlarla Ve Şap Aşısının Hakkındaki Yeni Bilgilerle Kontrolü (Fmd_Improcon) Projesi İçerisinde ;
-Varolan NSP Testlerinin Geçerli Kılınması (Validasyonu)
-Aşı Suşu Seçiminin Geliştirilmesi Alt Çalışma Paketlerindeki Çalışmalar (Proje Yürütücüsü: Dr. Gülhan AYNAGÖZ)
2- AB 6 Çerçeve Programında Epizone Projesi Epizootik Hastalıkların Teşhis Ve Kontrolünde Mükemmeliyet Ağı (Proje Yürütücüsü: Fuat ÖZYÖRÜK)
3- EuFMD İle Ortak Yapılan 'Real Time FMD Training' Projesi (Proje Yürütücüsü: Abdülnaci BULUT)
4-FAO Destekli Şap Hastalığı Dünya Referans Laboratuvarı İle Ortak Yapılan 'Application Of Tools For High-Resolution Fmdv Molecular Epidemiology İn Western Eurasia' Projesi (Proje Yürütücüsü: Dr. Ünal PARLAK)
ÜNİVERSİTELER İLE ORTAK PROJELER:
1-Gazi Üni., Diş Hek. Fak., İki Farklı İndirekt Kompozit Materyalinin Yapay Tükrük İle Eskitilmesi Öncesi Ve Sonrasında Sitotoksik Etkilerinin İn Vitro Değerlendirilmesi
2-Gazi Üni., Diş Hek. Fak., Farklı Protez Kaide Materyalinin Sitotoksitelerinin İn Vitro Hücre Kültüründe Kıyaslanması
3-Gazi Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi Rivastigminin Caco2 Hücrelerinden Penetrasyonunun Araştırılması
4-Gazi Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Eczacılık Teknolojisi Bölümü Nanotüp İçeren İlaç Taşıyıcı Sistemler Üzerine Çalışmalar
5-Gazi Üni., Diş Hek. Fak., Yaşlandırma İşleminin Farklı Silikon Elastomerlerinin Sitotoksisitelerine Etkisi
6-Ankara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi –TÜBİTAK Vaginal Uygulamaya Yönelik Olarak Ekzopolisakkarit (EPS) Üretim Düzeyleri Farklı Lactobacillus Gasseri Suşları İçeren Tabletlerin Hazırlanması, Teknolojik Ve Biyolojik Açıdan Değerlendirilmesi.
7-Gazi Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Yeni Bazı 2-Sübstitüebenzimidazol Ligantı Taşıyan Platin Komplekslerinin Sentez, İn Vitro Sitotoksik Etki Ve DNA İle Etkileşim Çalışmaları.
DOKTORA PROJELERİ:
1-Şap Hastalığı Sürveyansı İçin Türdeş Ve Doğrulayıcı DIVA Test Geliştirilmesi Ve Standardize Edilmesi/2016 (Dr. Fuat ÖZYÖRÜK)
2-Doku Kültürü Vasatlarında Kullanılan Sığır Kan Serumlarında Mycoplazma Kontaminasyonlarının Bakteriyolojik Kültür Ve PCR İle Karşılaştırmalı Olarak Saptanması (Dr. Melahat C. TÜRKER)
3-Türkiye'de Seyreden Şap Viruslarının Genetik Ve Antijenik Karekterizasyonu (Dr. Ünal PARLAK)
4-Şap Virusu İle Enfekte Ve Aşılı Danalarda Lipit Metabolizması Yönünden Araştırmalar (Dr. Aydın COŞKUNER)
5-Türkiye'de Şap Viruslarının Tanı Ve Tiplendirilmesinde Multiplex Rt-Pcr Tekniğinin Geliştirilmesi Ve Tanısal Değerinin Araştırılması (Dr. Beyhan SAREYYÜPOĞLU)
6-Madde Taşıyıcı Koloidal Sistemlerin Hazırlanması Ve Etkinliklerinin İncelenmesi (Dr. Tuncer TÜRKOĞLU)
7- Aşı Suşu Olarak Kullanılacak Şap Virusu Plak Morfolojisindeki Farklılıkların Genetik Olarak İncelenmesi (Dr. Müge Fırat SARAÇ)
8-Şap O1 Manisa 1969 Tohum Ve Klon Viruslarının Antijenik Ve Karakterlerinin Karşılaştırılması Ve Bunlardan Hazırlanan Aşıların Bağışıklık Özelliklerinin Araştırılması (Dr. Nedret ÇELİK)
9-Sığır Ve Koyunlarda Eş Zamanlı Brusella Ve Şap Aşısı Uygulamalarının Antikor Düzeyine Etkisi (Dr. İbrahim HANCI)
MASTER PROJELERİ:
1- BHK21 An30 Hücrelerinin Çoğalması Ve Virus Üretiminde Biyoproses Parametre Etkilerinin Yapay Sinir Ağları(Ann) İle Modellenerek Öngörülmesi(Kadir UĞURLU)
2- Şap Aşısı Üretiminde Kullanılan 146-S Testine Alternatif Kromatografik Yöntem Geliştirilmesi (Ali DEMİRTAŞ)
3- Şap Aşısı Üretiminde Kullanılan BHK21(Bebek Hamster Böbrek Hücresi) Hücresine Kadmiyumun Etkisinin Araştırılması(Eda TAŞ)
UZMANLIK TEZLERİ:
1-Yağ Adjuvantlı Şap Aşılarında Doku Kültüründe Zararsızlık Testi İçin Metot Geliştirilmesi (Hidayet BOZOĞLU)
2-Süspanse BHK21 Hücre Kültürlerinin Konsantre Edilerek Büyük Hacimde Kullanılabilecek Şekilde -70˚C İle -196˚C'de Stoklanması Ve Bu Hücrelerin Şap Virusuna Karşı Hassasiyetlerinin Kontrol Edilmesi (Himmet EKİCİ)
3-Endüstriyel Seviyede Virus Kültürlerinin Hazırlanması İçin Uygun Tohum Virusun Elde Edilmesi (Dr. Nedret ÇELİK)