Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
ŞAP ENSTİTÜSÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • ENSTİTÜMÜZ
    TARİHÇEMİZ
    GÖREVLERİMİZ
    ENSTİTÜ MÜDÜRÜ
    ESKİ MÜDÜRLERİMİZ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
  • ARAŞTIRMALAR
    BİTEN PROJELER
    DEVAM EDEN PROJELER
  • LABORATUVAR VE ÜNİTELERİMİZ
    TİP TAYİNİ VE MOL. EPİD. LAB.
    SEROLOJİ LAB.
    VASAT HAZIRLAMA LAB.
    HÜCRE KÜLTÜRÜ LAB.
    VİRUS KÜLTÜR LAB.
    AŞI HAZIRL. VE TAKSİM LAB.
    SU ARITMA ÜNİTESİ
    ÜRETİM ÖNCESİ KONTROL LAB.
    ÜRETİM AŞAMASI KONTROL LB.
    ÜRETİM SONRASI KONTROL LB.
    HÜCRE BANKASI LAB.
    VİRUS BANKASI LAB.
    HÜCRE KÜLTÜR KOLEKSİYONU
    TEKNİK SERVİS
    DENEY HAYVANLARI ÜNİTESİ
    EPİDEMİYOLOJİ ÜNİTESİ
    NUMUNE KABUL VE RPR. ÜNT.
    BİYOGÜVENLİK ÜNİTESİ
  • ŞAP HASTALIĞI
    GENEL BİLGİ
    TARİHİ
    DÜNYA'DA ŞAP HASTALIĞI
    TÜRKİYE'DE ŞAP HASTALIĞI
    ETİYOLOJİ
    EPİDEMİYOLOJİ
    PATOGENEZ
    KLİNİK TABLO
    TEŞHİS
    KORUNMA VE KONTROL
    EKONOMİ VE TİCARETE ETKİSİ
    MEVZUAT
  • WEST EURASİA FMD
  • HÜCRE KÜLTÜRÜ TALEBİ
  • SURVEYANS ÇALIŞMALARI
  • FORMLAR VE SUNULAR
  • NUMUNE GÖNDERME
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksŞap Enstitüsü > Menu

Epidemiyoloji

Şap hastalığına karşı sığır, koyun, keçi, domuz gibi evcil hayvanlarla vahşi ruminantlar hassastır.Hastalığın çok bulaşıcı olması nedeniyle geniş hayvan populasyonları etkilenir. Ekonomik kayıplar süt veriminde azalma, hayvanların gelişmesinde gerileme, gebe hayvanlarda yavru atma, buzağı, kuzu ve oğlaklarda ölümlerden ileri gelir. İlave olarak hayvan ve et, süt tozu, sakatat veya sperma, embryo gibi hayvansal ürünlerin ticaretinin engellenmesi nedeniyle kayıplarda meydana gelir.
 
Karkasta bulunan viruslar kesim sonrası laktik asit tarafından inaktive edilir. Kemik iligi ve sakatatta bulunan viruslar pH da herhangi bir değişiklik olmadığından enfeksiyon kaynağı olabilir.
 

Genellikle hastalık 10 Km içinde yayılır. Rüzgar ile virus partikülleri daha uzun mesafelere yayılabilir. Uzun mesafelere yayılma bazı özel şartlar altında meydana gelir. 1982 yılında deniz üzerinden Fransa'dan İngiltere'ye hastalığın bulaştığı ispat edilmiştir.

Sığırlarda çeşitli sekret ve ekstretlerde şap virusunun bulunma süreleri:
 
Sekret veya ekskret
Maksimum bulunma süresi(gün)
Solunan hava
5
Salya
14
Burun akıntısı
7
Osefago-faringeal sekret
> 530
Gözyaşı
> 3
Süt
9
Prepusyal sekret
6
Semen
10
İdrar
7
Dışkı
15
 
Bulaşma ve Yayılma:
Sığırlar daha fazla kapasitede hava solumaları ve enfeksiyona yakalanmak için daha az virusa ihtiyaç göstermeleri nedeniyle koyun ve keçilerden daha yüksek hastalığa yakalanma riski taşırlar. Büyük sürüler bireysel hayvanlardan ve küçük sürülerden daha fazla hastalık riski taşırlar.
Genel olarak bulaşma üç şekilde olur.
 
1.Direk temas:
-En yaygın bulaşma şeklidir,
-Şap hastalığı mihraklarının yaklaşık % 95’inde görülür,
-Hasta hayvan hareketleri bulaşmada önemli rol oynar.
-Hasta ve sağlam hayvanların bir arada bulundurulması ile hastalık oluşur
 
2.Hava yolu ile bulaşma:
Hastalık hava yoluyla da bulaşır.
-Rüzgarın yönü,
-Rüzgarın hızı,
-Hava sıcaklığı,
-Havadaki nem oranı bulaşmada önemli faktörlerdir.
-Rüzgar ile hastalık etkeni daha uzun mesafelere de (60 km) yayılabilir.
 
3.İndirekt bulaşma:
-İnsan vasıtası ile bulaşma (celep, hayvan bakıcısı, hayvan sahibi, çiftçiler, misafirler vs.)
-Hastalığın doğal konakçısı olmayan hayvanlar vasıtası ile bulaşma (kedi, köpek, kuşlar, fareler, vs.),
-Hastalıklı malzemeler (yem, ot, su, vs.) ve nakil araçları ile bulaşma,
-Et ve et ürünleri ile bulaşma,
-Süt ve süt ürünleri ile bulaşma,
-Suni tohumlama ve embriyo transferi ile bulaşma.

​

İLETİŞİM

    Şap Enstitüsü
  • Adres : Dumlupınar Bulvarı No:35 (Eskişehir Yolu 7. Km) 06044 Çankaya/ANKARA HESAP NO: Halkbank Çukurambar Şubesi Şap Enstitüsü Döner Sermaye Saymanlığı (DSS) TR70 0001 2001 3100 0005 1000 18 Doğanbey Vergi Dairesi 8000492127

  • Telefon : 0312 287 36 00 (6 hat)

  • Faks : 0312 287 36 06

  • E-Posta : sap@tarimorman.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI