Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
ŞAP ENSTİTÜSÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • ENSTİTÜMÜZ
    TARİHÇEMİZ
    GÖREVLERİMİZ
    ENSTİTÜ MÜDÜRÜ
    ESKİ MÜDÜRLERİMİZ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
  • ARAŞTIRMALAR
    BİTEN PROJELER
    DEVAM EDEN PROJELER
  • LABORATUVAR VE ÜNİTELERİMİZ
    TİP TAYİNİ VE MOL. EPİD. LAB.
    SEROLOJİ LAB.
    VASAT HAZIRLAMA LAB.
    HÜCRE KÜLTÜRÜ LAB.
    VİRUS KÜLTÜR LAB.
    AŞI HAZIRL. VE TAKSİM LAB.
    SU ARITMA ÜNİTESİ
    ÜRETİM ÖNCESİ KONTROL LAB.
    ÜRETİM AŞAMASI KONTROL LB.
    ÜRETİM SONRASI KONTROL LB.
    HÜCRE BANKASI LAB.
    VİRUS BANKASI LAB.
    HÜCRE KÜLTÜR KOLEKSİYONU
    TEKNİK SERVİS
    DENEY HAYVANLARI ÜNİTESİ
    EPİDEMİYOLOJİ ÜNİTESİ
    NUMUNE KABUL VE RPR. ÜNT.
    BİYOGÜVENLİK ÜNİTESİ
  • ŞAP HASTALIĞI
    GENEL BİLGİ
    TARİHİ
    DÜNYA'DA ŞAP HASTALIĞI
    TÜRKİYE'DE ŞAP HASTALIĞI
    ETİYOLOJİ
    EPİDEMİYOLOJİ
    PATOGENEZ
    KLİNİK TABLO
    TEŞHİS
    KORUNMA VE KONTROL
    EKONOMİ VE TİCARETE ETKİSİ
    MEVZUAT
  • WEST EURASİA FMD
  • HÜCRE KÜLTÜRÜ TALEBİ
  • SURVEYANS ÇALIŞMALARI
  • FORMLAR VE SUNULAR
  • NUMUNE GÖNDERME
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksŞap Enstitüsü > Menu

Üretim Aşaması Kontrol Lb.

Şap Aşısı üretimi sırasındaki, tohum hücreden, son ürün aşıya kadar her aşamadaki  kontrolleri  yapmakla görevlidir.

 
Vasat Kontrolleri: Vasatlar; sterilite, pH, hücre ve virus üretme gücü yönünden kontrol edilir.
 
Tohum ve  Süspanse Hücre Kontrolleri: Bu örneklemeler çalışma tohum hücrelerinden başlar, 5, 30, 150, 750 ve 3000L süspanse hücrelerde devam eder. Bu hücrelerin sterilite kontrolleri, üreme özellikleri ve şekil yönünden düzgünlükleri kontrol edilmekte, şap virusu üremesi yönünden etkinlikleri ve diğer viruslardan arilikleri kontrol edilmektedir.
      
Tohum Virus Kontrolleri:  Tohum viruslar; sterilite, antijenik titre (CFT, ELISA), infektif titre (Plak test,Micro titrasyon) ve 146S miktarı yönünden test edilir.
 
Virus Kültürü, Konsantre Virus ve Saflaştırma Basamakları Kontrolleri: Aşıya girecek antijenler; virus kültüründen başlayarak, filtrasyon, inaktivasyon, konsantrasyon ve saflaştırma basamaklarında sterilite, antijenik titre (CFT, ELISA), infektif titre (Plak test, Micro titrasyon) ve 146 S (Sukroz dansite gradient metodu)yönünden test edilir. İnaktivasyonun etkinliği, konsantre virus örneklerinin, döner şişelerdeki hücre kültürlerine ekilmesi ile doğrulanır.
 
Toplam Protein Miktarlarının Belirlenmesi: Virus kültürü ve sonrasındaki konsantrasyon ve saflaştırma işlemleri sırasındaki tüm örneklerin BCA yöntemi uygulanarak, toplam protein konsantrasyonlarının ölçülmesi de laboratuarımızda yapılmaktadır.
 
​
​

​

İLETİŞİM

    Şap Enstitüsü
  • Adres : Dumlupınar Bulvarı No:35 (Eskişehir Yolu 7. Km) 06044 Çankaya/ANKARA HESAP NO: Halkbank Çukurambar Şubesi Şap Enstitüsü Döner Sermaye Saymanlığı (DSS) TR70 0001 2001 3100 0005 1000 18 Doğanbey Vergi Dairesi 8000492127

  • Telefon : 0312 287 36 00 (6 hat)

  • Faks : 0312 287 36 06

  • E-Posta : sap@tarimorman.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI