Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
ŞAP ENSTİTÜSÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BÖLÜMLER
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
  • LABORATUVARLAR
    TİP TAYİNİ VE MOL. EPİD. LABORATUVARI
    SEROLOJİ LABORATUVARI
    VASAT HAZIRLAMA LABORATUVARI
    HÜCRE KÜLTÜRÜ LABORATUVARI
    VİRUS KÜLTÜR LABORATUVARI
    AŞI HAZIRL. VE TAKSİM LABORATUVARI
    ÜRETİM ÖNCESİ KONTROL LABORATUVARI
    ÜRETİM AŞAMASI KONTROL LABORATUVARI
    ÜRETİM SONRASI KONTROL LABORATUVARI
    HÜCRE BANKASI LABORATUVARI
    VİRUS BANKASI LABORATUVARI
    HÜCRE KÜLTÜR KOLEKSİYONU
    TEKNİK SERVİS
    DENEY HAYVANLARI ÜNİTESİ
    EPİDEMİYOLOJİ ÜNİTESİ
    NUMUNE KABUL VE RPR. ÜNİTESİ
    BİYOGÜVENLİK ÜNİTESİ
    SU ARITMA ÜNİTESİ
    HÜCRE KÜLTÜRÜ TALEBİ
  • NUMUNE İŞLEMLERİ
  • PROJELER
    BİTEN PROJELER
    DEVAM EDEN PROJELER
  • YAYINLAR
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksŞap Enstitüsü > Menu

Üretim Aşaması Kontrol Laboratuvarı

Şap Aşısı üretimi sırasındaki, tohum hücreden, son ürün aşıya kadar her aşamadaki  kontrolleri  yapmakla görevlidir.

 
Vasat Kontrolleri: Vasatlar; sterilite, pH, hücre ve virus üretme gücü yönünden kontrol edilir.
 
Tohum ve  Süspanse Hücre Kontrolleri: Bu örneklemeler çalışma tohum hücrelerinden başlar, 5, 30, 150, 750 ve 3000L süspanse hücrelerde devam eder. Bu hücrelerin sterilite kontrolleri, üreme özellikleri ve şekil yönünden düzgünlükleri kontrol edilmekte, şap virusu üremesi yönünden etkinlikleri ve diğer viruslardan arilikleri kontrol edilmektedir.
      
Tohum Virus Kontrolleri:  Tohum viruslar; sterilite, antijenik titre (CFT, ELISA), infektif titre (Plak test,Micro titrasyon) ve 146S miktarı yönünden test edilir.
 
Virus Kültürü, Konsantre Virus ve Saflaştırma Basamakları Kontrolleri: Aşıya girecek antijenler; virus kültüründen başlayarak, filtrasyon, inaktivasyon, konsantrasyon ve saflaştırma basamaklarında sterilite, antijenik titre (CFT, ELISA), infektif titre (Plak test, Micro titrasyon) ve 146 S (Sukroz dansite gradient metodu)yönünden test edilir. İnaktivasyonun etkinliği, konsantre virus örneklerinin, döner şişelerdeki hücre kültürlerine ekilmesi ile doğrulanır.
 
Toplam Protein Miktarlarının Belirlenmesi: Virus kültürü ve sonrasındaki konsantrasyon ve saflaştırma işlemleri sırasındaki tüm örneklerin BCA yöntemi uygulanarak, toplam protein konsantrasyonlarının ölçülmesi de laboratuarımızda yapılmaktadır.
 
​
​

​

İLETİŞİM

    Şap Enstitüsü
  • Adres : Dumlupınar Bulvarı No:35 (Eskişehir Yolu 7. Km) 06044 Çankaya/ANKARA HESAP NO: Halkbank Çukurambar Şubesi Şap Enstitüsü Döner Sermaye Saymanlığı (DSS) TR70 0001 2001 3100 0005 1000 18 Doğanbey Vergi Dairesi 8000492127

  • Telefon : 0312 287 36 00 (6 hat)

  • Faks : 0312 287 36 06

  • E-Posta : sap@tarimorman.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI