Biyogüvenlik seviyesi 2 ve 3 (BSL-2, BSL-3) düzeyinde laboratuvarlarda hizmet veren kanatlı hastalıkları teşhis laboratuvarında bakteriyel, viral, mikotik hastalıkların teşhisleri, Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı'nın (WOAH) standart testleri kullanılarak yapılmaktadır. Kanatlı hayvan sağlığı ile ilgili olarak virolojik, serolojik, bakteriyolojik ve moleküler teşhis metotlarının tümüyle bir birim içerisinde çok yönlü hizmet verilerek kanatlı sektörüne faydalı olabilmek amacıyla hareket edilmektedir. Ayrıca, kanatlı hastalıkları teşhis laboratuvarında rutin olarak DNA Dizileme analizleri (Yüksek/düşük patojen Avian Influenza ve Newcastle hastalığı virulent-lentojen ayrımları) yapılmaktadır.16S RNA Dizileme metagenomik analizler yapılabilmektedir. Avian Influenza ve Newcastle Hastalığının teşhisi ile ilgili olarak WOAH/EU /FAO Uluslararası Referans Laboratuvarı tarafından düzenlenen uluslararası ring testlere her yıl düzenli olarak katılım sağlanarak teşhis kalitesinin üst düzeyde tutulması amaçlanmıştır. Bunların yanında laboratuvarda rutin yapılan çeşitli testlerle ilgili olarak ücretli ring testlere de katılım sağlanmaktadır. Laboratuvarımızda;
- Sahadan gönderilen canlı veya ölü çeşitli kanatlı hayvanların antemortem ve postmortem muayeneleri yapılarak Uluslararası bakteriyolojik, mikotik, virolojik, serolojik, moleküler analiz metotları kullanılarak teşhis yapılmaktadır.
- TS EN ISO 6579'a göre hayvan dışkıları ve ana üretim aşamasında çevreden alınan numunelerde Salmonella spp. izolasyonu hem rutin olarak yapılmakta hem de moleküler yöntemler kullanılarak konfirmasyonu yapılmaktadır.
- Marazi maddeler bakteriyolojik olarak, izolasyon ve identifikasyondan sonra hastalık etkeni tespit edildiğinde antibiyogram testi uygulanıp etkili tedavi için ilaç alternatifleri sunulabilmektedir. Laboratuvarımız Ulusal Salmonella Kontrol Programı ve Ulusal Antibiyotik Direnç İzleme programlarında da görev almaktadır.
- Kanatlı hayvanlara ait (tavuk) serum örneklerinden çeşitli viral ve bakteriyel mikroorganizmalara karşı oluşmuş veya aşılama sonrası gelişmiş antikorların varlığını ve titresini tespit edilmektedir, tespit edilen antikor düzeylerine göre aşılama programları hakkında bilgi verilmektedir.
- Talep edilmesi halinde Gumboro hastalığı için uygun aşılama gününü belirlemektedir.
- “Kuluçkahane ve Damızlık Kanatlı İşletmeleri Yönetmeliği" gereği Enstitümüzün sorumluluk alanındaki illerde Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şubesi Müdürlüğü tarafından mevcut damızlık işletmeler ve kuluçkahanelerden 6 (altı) ayda bir alınan numunelerin Salmonella Gallinarum / Pullorum / Enteritidis /Typhimurium ve Mycoplasma gallisepticum/meleagridis etkenleri yönünden laboratuvar muayenesini yapmakta ve gerektiğinde hijyenik ve teknik şartlar yönünden kontrol ve denetimini yapmaktadır. Yeni kurulacak damızlık işletmesi ve kuluçkahanelerin ilgili yönetmelikte belirtilen koşullara uygun şekilde kurulmasını sağlamak üzere oluşturulan komisyonlarda görev almaktadır.
- Kanatlı hayvan sağlığı çalışmaları kapsamında Avian Influenza ve Newcastle hastalıkları ile ilgili aktif survey çalışması yılda iki defa Avian Influenza, Newcastle Hastalığı içinde yılda bir defa olmak üzere gönderilen numunelerden tanımlı analizleri yapmaktadır.
- Laboratuvarımız ayrıca kanatlı hayvanlarla ilgili ithal Veteriner Biyolojik Ürünlere (Aşı, Kit vb.) ait protokol incelemesi ve bunlarla ilgili komisyonda görev almakta, epidemiyolojik survey çalışmalarını sürdürmekte, araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütmekte, hizmet içi eğitimler düzenlenekte, komisyonlarda görev almaktadır.
Laboratuvarımız analizlerin kalite kontrolünü temin etmek amacıyla Türk Akreditasyon Kurumu'nun belirlediği standartlarda yeterlilik testlerine katılmaktadır. Akredite olduğumuz güncel analiz listesine bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Ulusal Referans Olduğu Konular
1.Tavuk Tifosu (S. Gallinarum)
2.Pullorum Hastalığı (S. Pullorum)
3.Gumboro (IBD) Hastalığı