Anthraks 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununa göre ihbarı mecburi zoonoz bir hastalıktır. Laboratuvarımız çiftlik hayvanlarında kullanılan Antraks aşısının üretiminden sorumludur. Üretilen aşının ana tohum suşu Dünya Sağlık Örgütü'nün konu hakkında Referans Laboratuvar olarak belirlediği Veterinary Laboratories Agency (VLA)-Weybridge'den temin edilen Int.Std.Anthraks Maks Sterne 34 F2 PA0522 liyofilize suşudur. Bu suş tavsiye edilen besiyerlerinde çoğaltılıp, saflık ve antijenik kontrolleri yapıldıktan sonra aşı haline getirilir. Sterilite, bağışıklık ve zararsızlık kontrolleri Dünya Hayvan Sağlık Örgütü, Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Farmakopesi'ne göre yapılmaktadır.
Yurdumuzda anthraks hastalığına karşı ilk olarak 1910 yılında Pasteur aşısı, 1929 yılında Ord. Prof. Dr. Süreyya AYGÜN'ün Türk Üniversal Anthraks aşısı kullanılmış olup, 1953 yılından itibaren Maks STERNE tarafından geliştirilen ve Dünya'da kabul gören Bacillus anthracis 34 F2 suşu ile hazırlanan aşı kullanılmaktadır.
Enstitü Müdürlüğümüzde üretilen ve ticari adı ANT ETVAC olan anthraks aşısı sığır, at, deve, manda, koyun, keçi ve domuzların anthraks hastalığına karşı % 50 v/v gliserin-fizyolojik tuzlu su, % 0,1-0,025 v/w saponin (titreye bağlı olarak) ve 10⁷/ml canlı spor içeren attenue bakteriyel bir aşıdır.
Aşımız, hastalık riski olan yerlerde ilkbaharda, hastalık çıkan yerlerde derhal uygulanır. Hastalık etkeni olan Bacillus anthracis'in çevre şartlarına dirençli olması sebebiyle hastalık çıkan mihrakların beş yıl süreyle her yıl aşılanması hastalıkla mücadelede etkin bir yoldur.
Enstitü Müdürlüğümüzde yıllık aşı üretim miktarı ortalama iki milyon dozdur ve Türkiye'nin iç piyasa ihtiyacını karşılayabilmektedir. Yıllık üretim miktarı Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünce her yıl yayınlanan Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Programı kitapçığındaki il kontenjanlarına göre planlanmaktadır.