


GIDA KONTROL LABORATUVARI
Laboratuvarımız Enstitümüzün kuruluşundan itibaren gıda maddelerinin kontrolü konusunda hizmet vermektedir. Laboratuvarımızda başta hayvansal gıda maddeleri olmak üzere çeşitli gıda maddelerinin ve içme sularının mikrobiyolojik muayeneleri ISO, TSE ve Bacteriolojical Analytical Manuel vb. uluslararası geçerliliği olan metotlarla yapılmaktadır.
A. GÖREVLERİ
1-Gıda maddelerinin mikrobiyolojik analizleri,
2-Gıda maddelerinin bazı kimyasal analizleri,
3-Gıda maddelerinde duyusal ve fiziksel analizler,
4-Et ürünlerinde (salam, sosis, sucuk, köfte vb.) iç organ ve yabancı doku tespitine yönelik histolojik muayene,
5-Gıda maddelerinde mikrobiyal toksin aranması ile ilgili toksikolojik muayene ve Stafilokokal kaynaklı enterotoksin analizi yapılmaktadır.
6-Çiğ ette et türü ayrımı serolojik olarak tüp presipitasyon metodu, AGID testi ve ELİSA testi ile,
7-Çiğ ve pişmiş et ve et ürünlerinde serolojik olarak tür ayrımı ELİSA testi ile yapılmaktadır.
8-Veteriner Kontrol Enstitülerine ve İl Kontrol Laboratuvarlarına konularımızla ilgili eğitim verilmektedir.
9-Gıda ile ilgili konularda araştırmalar yapılmaktadır.
B. AKREDİTE OLDUĞU KONULAR
Laboratuvarımız aşağıdaki konularda TS ISO EN 17025/2017'e göre TÜRKAK tarafından akredite edilmiştir;
1- Tüm Gıda Maddelerinde Salmonella spp. Aranması
2- Et ve Et Ürünlerinde Listeria monocytogenes Aranması
3- Gıda Maddelerinde Koagülaz Pozitif Staph. Sayısı
4- Gıda Maddelerinde Aerobik Toplam Bakteri Sayısı
5- Gıda Maddelerinde E. coli O157:H7 Tespiti
6- Çiğ ve Pişmiş Et ve Et Ürünlerinde ELISA Tekniği ile Et Türü Tayini