Enstitümüz Arı Hastalıkları Laboratuvarı, Enstitümüz hizmet alanı içerisinde olan Amasya, Giresun, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Sivas, Trabzon, Tokat ve diğer illerden hastalık şüphesi ile gönderilen ergin arı, larva, pupa, balmumu, Larvalı petek, temel petek, polen, Bombus arısı ile ilgili gelen hastalık şüpheli numulerden teşhis için gerekli analizler yapılmaktadır.
Laboratuvarımızda analizler, Teşhiste Metot Birliği, OIE (Office International Des Epizoeties) ve yayınlanmış yayınlarda kullanılan teşhis metotlarına göre yapılmaktadır.
Bakanlığımızca belirlenen ve takvime alınan dönemlerde gerek kamu gerekse özel çalışan Veteriner Hekimlere ve Arı yetiştiricilerine yönelik hizmet içi mesleki eğitim seminerleri verilmektedir. Zaman zaman bu eğitimler, kurumumuz bünyesindeki diğer Uzman Veteriner Hekimler'le birlikte hizmet alanımız içindeki illerde düzenlenmektedir.
Arı hastalıkları laboratuvarımızda teşhisi yapılan hastalıklar:
Arı Viral Hastalıkları: Akut Arı Felçi Virüsü, Kronik Arı Felçi Virüsü, Deforme Kanat Virüsü, Kaşmir Arı virüsü, Sacbrood Arı Virüsü, Siyah Kraliçe Hücre Virüsü, İsrail Arı Felci Virüsü
Bakteriyel ve Mantar Hastalıkları: Amerikan Yavru Çürüklüğü, Avrupa Yavru Çürüklüğü, Kireç hastalığı( Ascophera apis),
Paraziter Hastalıklar: Varroa spp, Tropilaelaps spp, Nosema apis/ceranae, Acarapis woodi, Braula coeca, kovanlarda bulunan Büyük petek güvesi (Galleria mellonella) Küçük petek güvesi (Achroia grisella), Küçük kovan böceği (Aethina tumida);
Bombus arısı patojenleri(Paraziter Hastalıklar): Nosema bombi, Crithidia bombi, Apicystis bombi Locustacarus buchneri ve Sphaerularia bombi yönünden teşhis yapılmaktadır.
Laboratuvarımızda yürütülmekte olan projeler:
1.TAGEM/HSGYAD/G/18/A5/P3/736 numaralı ''Türkiye'de Bal Arıları ve Bazı Yabani Arılarda Ölümlere Neden Olan Hastalıkların ve Toksikolojik Etkenlerin Araştırılması''- Güdümlü Ülkesel Arı Projesi (Koodinatör Kurum)
2. RECEP TAYYİP ERDOĞAN Üniversitesinin koordinatörlünü yaptığı BAP Projesi olan ''Amerikan Yavru Çürüklüğü (Paenibacillus larvae) hastalığına karşı invivo ve invitro inhibitör etkinliğinin araştırılması adlı projede ortak kurum olarak çalışılmaktadır.
3. RECEP TAYYİP ERDOĞAN Üniversitesinin koordinatörlünü yaptığı BAP projesi olan ''Amerikan Yavru Çürüklüğü Hastalığı Şüpheli kovanlardan alınan Bal, Arı, ve Larva Örneklerinden Sporlu Basil izolasyonu ve Karektarisazyonu'' adlı projede ortak kurum olarak çalışılmaktadır.
4. RECEP TAYYİP ERDOĞAN Üniversitesinin koordinatörlünü yaptığı TOVAG - 1001 TÜBİTAK 1180415 numaralı ''Bazı karayosunu Türlerine ait özütlerin Amerikan Yavru Çürüklüğü (Paenibacillus larvae) hastalığına karşı invivo ve invitro inhibitör etkinliğinin araştırılması'' adlı projede ortak kurum olarak çalışılmaktadır.
AKREDİTE OLDUĞU HASTALIKLAR
Direkt Bakı Yöntemiyle Bal arılarında Nosema spp 'nin identifikasyonu.
Direk Teşhis Tekniği ile Varroa spp identifikasyonu.
ULUSAL REFERANS OLDUĞU HASTALIKLAR
Akut Arı Felçi Virüsü, Kronik Arı Felçi Virüsü, Deforme Kanat Virüsü, Kasmir Arı virüsü, Sacbrood Arı Virüsü, Siyah Kralice Hücre Virüsü, İsrail Arı Felci Virüsü,
Amerikan Yavru Çürüklüğü, Avrupa Yavru Çürüklüğü,
Nosema apis/ cerena