NUMUNE KABUL KRİTERLERİ
MUAYENE TEST VE ANALIZLER
1.NUMUNELERDE ARANACAK GENEL ÖZELLİKLER
- Kurumumuza bütün teşhis hizmetleri için resmi/tüzel kişiler tarafından ulaştırılan numuneler Laboratuvara Numune Gönderme Formu ile birlikte gönderilmesi gerekmektedir. Laboratuvara Numune Gönderme Formu ile getirilmeyen numuneler bu form doldurularak teslim alınır.
- Numuneler hayvanlardan ya da çevreden hastalıkların teşhisi, hastalık surveyansı, sağlık sertifikası, tedavi ya da aşılama cevabının izlenmesi gibi birçok amaç için alınabilir.
- Numune istenilen amaca uygun olmalı, yeterli sayı ve miktarda olmalıdır.
- Özellikle büyükbaşlarda tüm hayvan yerine, ayrı ayrı poşetlenerek (kros kontaminasyonu engellemek için) hastalık belirtisi olan organ numuneleri gönderilmelidir
- Amaca uygun olarak seçilen örneklerin kokuşmamış olması ve laboratuvara uygun şartlarda (SOĞUK ZİNCİRDE) ulaştırılması gerekir.
- Teşhis amacıyla gönderilen organ örnekleri teşhisi istenilen hastalık durumu ve görülen lezyonları temsil etmelidir. Çok küçük parçalar değil organın büyüklüğüne uygun olarak el ayasından büyük numuneler göndeilmelidir.
- Numuneler dikkatlice paketlenmeli, etiketlenmeli ve uygun sıcaklık şartlarında ve mümkün olan en kısa sürede laboratuvara gönderilmelidir.
- Canlı hayvanlardan örnek alınırken hayvana acı ve zarar vermekten sakınmalıdır.
- Hayvanlardan insanlara bulaşabilecek zoonoz hastalık riski göz önünde bulundurularak numune alınırken çevre ve alıcıya bulaşmaması için özen gösterilmelidir.
- Numuneler şartlar uygunsa aseptik olarak alınmalı, alınan numuneler arasında kros kontaminasyon olmamasına özen gösterilmelidir.
- Adli vaka numunelerinin ambalajı mühürlü olmalıdır.
2. NUMUNELERİN RED KRİTERLERİ
- Organ numuneleri veya tüm ölü hayvan kadavrasının kokuşma olması.
- Antikoagulantlı kan nunumelerinde pıhtılaşması veya dondurulmuş olması.
- Örneklerin istenilen analiz için uygun taşıma ortamında gönderilmemiş olması.
- Hitopatolojik muayene için gelen kadavra ile organ numunelerinin dondurulmuş, dondurulmuş çözünmüş olması.
- İstenilen muayene/analiz için uygun örneklerin gönderilmemiş olması.
3. NUMUNELERİN ŞARTLI KABUL
- Laboratuvara Numune Gönderme Formunda istenilen bilgilerinin yetersiz olması.
- Ücretin ödenmemiş olması.
4. LABORATUVARLARA GÖRE NUMUNE KABUL KRİTERLERİ
4.1.BAKTERIYOLOJIK TEŞHIS IÇIN NUMUNE KABUL KRITERLERI
- Bakteriyolojik muayeneler için gönderilen örneklerin soğuk şartlarda ve mümkün olan en kısa sürede laboratuvara gönderilmesi esastır. Kokuşmuş numunelerin bakteriyolojik muayenesi mümkün değildir.
- Numuneler hayvanlara antibiyotik uygulamasından önce alınmalıdır.
- Örnekler hastalık belirtisi gösteren canlı (agoni halinde) ya da yeni ölmüş hayvanlardan alınmalıdır. Enfeksiyöz olduğundan şüphelenilen vakaların çoğunda en uygun materyal tedavi edilmemiş, akut hasta ve sürüdeki diğer hasta hayvanlardan tipik klinik belirtilerini gösteren canlı hayvandır.
- Canlı veya ölü hayvan dışında örnek gönderileceğinde klinik belirtilerin işaret ettiği organ sistemleri ile ilişkili örnekler seçilir. Fakat mümkünse değişik organlardan örneklerin gönderilmesi, en uygun test(lerin) seçiminde esneklik sağlayacaktır.
- Sürü problemlerinde örneklerin genellikle klinik belirti gösteren ve aynı zamanda temas eden hayvanlardan alınması yararlıdır. Temas eden hayvanlar enfeksiyonun erken döneminde olabileceğinden daha fazla mikroorganizma taşıma ihtimaline sahiptir.
- Svab örnekleri kuruma olmaması için uygun taşıyıcı bir besiyeri içinde gönderilmelidir. Charcoal transport svabları birçok amaç için uygundur.
- Ölü hayvanlarda svab alınmadan önce organların yüzeyi alevden geçirilmeli veya ısıtılmış skalpel ile yakılmalıdır.
- Bazı mikroorganizmaların (Campylobacter, Chlamydia, Mycoplasma, Taylorella equigenitalis vs.) izolasyonu için laboratuvara örnek gönderilirken taşıyıcı besiyerleri gereklidir.
- Antraks şüpheli hayvanlara nekropsi yapılmaz. Hastalığının teşhisi için kan frotisi (bir damla kandan ince bir froti yapılır-kan kulağa yapılan bir kesitle kulak venasından veya enjektör ile herhangi bir venadan alınabilir) ayrıca ağız, burun, anus ve vulvadan kan geliyorsa steril svablara emdirilmiş kan örneği tüp içinde laboratuvara gönderilmelidir. Eğer hayvan açılmış ise dalak, karaciğer vb. organlar, ölüm üzerinden zaman geçmiş ve kokuşma olmuş ise uzun kemikler teşhis için gönderilmelidr.
- Anaerobik kültür için alınan örnekler mümkün olan en kısa sürede laboratuvara gönderilmelidir. Çünkü birçok anaerop 20 dakikadan daha fazla doğrudan oksijene maruz kaldığında yaşayamaz. Ölümden 4 saatten fazla zaman geçen hayvanlardan alınan örnekler barsaklardaki anaerop mikroorganizmaların vücuda çabuk postmortem invazyonu nedeniyle uygun değildir.
- Anaerop kültür için svablar anaerobik transport besiyerinde, sıvılar ise konuldukları kaplar tamamen doldurularak içinde hava kalmaması sağlanır veya havası alınmış bir enjektöre çekilerek gönderilir
- Yanıkarada lezyonlu bölgeden alınan kas/doku parçası soğuk zincirde gönderilmelidir. Yine yanıkara ve maliğn ödemin teşhisi için kontaminant bakterilerin en son ulaşabileceği dokulardan biri olan kemik iliği en iyi örnektir.
- Enterotoksemi teşhisi amacıyla toksin tespiti için en az 2 ml ince barsak (ileum) içeriği, ileumun en az üç farklı yerinden alınarak. herhangi bir koruyucu madde konulmadan kısa süre içinde laboratuvara gönderilmelidir. Tespit edilecek toksinler dayanıksız ve kolay şekilde inaktive olduğundan dolayı numuneler 4-8 saat içinde laboratuvara ulaştırılmalıdır.
- Atık vakalarında teşhis amacıyla tüm fötus yada fötusa ait akciğer, dalak, karaciğer ve mide içeriği (enjektöre çekilerek), birkaç kotiledon (5-6 adet) ile birlikte plasentadan bir parça (chlamydiosis'in teşhisi için gerekli) soğuk zincirde gönderilir. Atık fötus yada plasenta/kotiledon yok ise vaginal svab gönderilmelidir. Kan serumu gönderilecek ise, atık yapan hayvanların tamamından kan serumu gönderilmelidir. Antikor tespiti için atık olayından 15-20 gün sonra kan alınması uygundur.
- Arıların Amerikan Yavru Çürüklüğü hastalığının teşhisi için mümkün olduğu kadar fazla ölü veya renksiz larva içeren, çok az veya hiç bal bulunmayan bir petek parçası (yaklaşık 20 cm2) gönderilir. Gönderilecek numuneler hava sirkülasyonu olan kaplarda gönderilmeli, kokuşma, küflenme vb. olmaması için hava almayan kaplarda ( kapaklı kavanoz vb.) gönderilmemelidir.
- Botulismus teşhisinde önemli olan toksin tespiti olduğu için toksinin inaktive olmaması için kan serumu, seröz eksudat veya mide içeriği soğuk zincirde kısa sürede (4-6 saat içinde), laboratuvara ulaştırılmalıdır. Şüpheli yem numunesinin teşhis için gönderilmesi uygundur.
- Mastitis vakalarında süt numuneleri mastitisin ilk semptomları görüldükten sonra mümkün olan en kısa zamanda, sistemik veya meme içi antibiyotik kullanımından önce, her memeden ayrı ayrı steril tüplere yada kullanılmamış enjektöre (5-10 ml.lik) alınır. Eğer meme çok kirli değilse yıkanmamalıdır. Eğer yıkanmış ise kağıt havlu ile iyice kurulanır. Meme başları sağım öncesi meme dezenfektanı içine daldırılarak 30 san. bekletilir, her bir meme başı ayrı bir kağıt havlu ile kurulanır, daha sonra meme uçları % 70'lik alkol ile ıslatılmış bir pamukla (her bir meme için ayrı) ovularak (10-15 san.) pamuk üzerinde hiçbir leke, kir kalmayıncaya kadar temizlenir. Numune, ilk önce örneği alan kişiye yakın olan memelerden daha sonra uzak olan memelerden alınır. Böylece kazara numuneyi alan kişinin meme başlarına kolu ile dokununca olabilecek kontaminasyonların bir nebzede olsa önüne geçilmiş olur. Süt alınırken tüpler yaklaşık 45 derecelik bir açıyla tutulur, memeye değdirilmez ve bu sırada kapağı aşağıya doğru tutulur. Meme ucunda çevreden bulaşma ihtimali olan bakterilerin uzaklaştırılması için birkaç sağım süt dışarı sağılır. sonra birkaç sağım (3-5 ml) süt alındıktan sonra tüpün kapağı bekletilmeden kapatılır.
- Kan serumu örnekleri gönderilecek ise, pıhtıdan ayrılarak soğuk şartlarda gönderilmelidir. Serum çıkması için kan tüpleri oda derecesinde (22-24 derece) bir süre bekletilir. Serum ayrıldıktan sonra eğilerek küçük plastik bir tüpe (1,5-2 ml'lik) aktarılır. Hemoliz olmaması için kan alındıktan sonra pıhtılaşıncaya kadar tüpler sallanmalı ve çalkalanmamalıdır. Serumun alındığı hayvanın aşı geçmişi ile ilgili bilgiler belirtilmelidir.
- Sığır tüberkülozunun teşhisi için lezyonlu doku ve organlar (akciğer, karaciğer, dalak, barsaklar, uterus, böbrek vb. ile lenf yumruları) gönderilmelidir. Lezyon görülmeyen kas (et) dokusunda mikroskopik olarak tüberküloz teşhisi yapmak mümkün değildir.
- Bakteriyemi döneminde kan kültürü yapılması istendiğinde büyük hayvanlardan 5-10 ml kan 70 ml BHI broth içinde, küçük hayvanlardan 1-3 ml kan 20 ml BHI broth içinde gönderilir. Böyle bir şey mümkün değilse ticari bir kan kültür şişesine veya içinde bakterilerin üremesini veya yaşamasını engellemeyecek antikoagülan madde içeren tüplere aseptik olarak alınarak en kısa zamanda laboratuvara gönderilir.
- Deri örnekleri, lezyonlu bölgelerden alınır. Eğer püstül veya vezikül var ise yüzeyi % 70'lik alkol ile dezenfekte edilip, kurutulur ve steril bir şırınga ile içerik alınarak gönderilir. Mantardan şüphe ediliyorsa, lezyonlu bölgedeki kıllar koparılır ve bir skalpel yardımı ile lezyonlu bölgedeki kabuk kaldırılarak derin bir kazıntı alınır. Kıllar, kazıntıdan elde edilen kabuklar steril bir kap içinde laboratuvara gönderilir.
- Vücut sıvıları, karın ve göğüs boşluklarından, eklemlerde ve deri altında toplanan sıvılar asepsi kurallarına uyularak steril bir enjektörle çekilir ve steril bir tüpe konularak gönderilir.
4.2.KANATLI HASTALIKLARI TEŞHIS IÇIN NUMUNE KABUL KRITERLERI
- Belirgin klinik bulgu gösteren 4-5 hayvan canlı olarak, hasta hayvan bulunamadığı durumlarda mümkün olduğunca fazla sayıda, açılmamış ve kokuşmamış taze ölülerden gönderilir. Örnekler karton kutu, strafor veya kalın plastik naylon torba içerisine konulup sızdırmayacak biçimde ambalajlanıp etraflarına buz aküleri konularak soğuk zincirde gönderilir.
- Hasta ve ölülerin kokuşmadan gönderilemiyeceği kadar uzak yerlerden materyal gönderilmesi gerektiğinde ise otopsi bulguları ve klinik bulgular veteriner hekim tarafından tespit edilerek istenilen muayeneye göre (bakteriyolojik, histopatolojik, parazitolojik, virolojik) uygun şartlarda iç organ örnekleri, dışkı, svab vb. gönderilir.
- Bakanlığımızın, Kuluçkahane ve Damızlık İşletmelerinin Sağlık Kontrol Yönetmeliği ve Talimatı, Newcastle hastalığı yönetmelik ve talimatı, Avian Influenza hastalığı yönetmelik ve talimatı ile benzer şekilde yönetmelik ve talimatlarına göre serolojik testler uygulanacağı zaman teste tabii tutulan kanatlı hayvanların yaşı ve kan örnek sayıları talimatlarda belirtilen esaslara göre yapılır.
- Kloakal ve trakeal svab örnekleri en az 5 hayvandan alınanarak transport besiyeri içeren tüplerde, soğuk şartlarda en kısa sürede laboratuvara ulaştırılmalıdır. Kloakal ve trakeal svablar, 500 kanatlıya kadar olan kümeslerden 5 örnek, 500-2500 arası kanatlı bulunan kümeslerden 10 örnek, 2500 den fazla kanatlı bulunan kümeslerden 15 örnek olarak alınmalıdır.
- Kanatlı hayvanlardan alınancak dışkı örnekleri kloakadan alınarak, temiz plastik gaita kutusu, cam şişe, cam kavanoz veya naylon torba içerisinde laboratuvara gönderilir.
- Bağırsak, mide, içerik boşaltılmadan, iki ucu iple bağlanmak suretiyle soğuk ortamda gönderilir.
- Hastalık belirtisi gösteren hayvanların, beyin, trakea, akciğer, dalak, böbrek, karaciğer, kalp, ovaryum ve bağırsakları aseptik koşullarda çıkartılarak ayrı ayrı poşetler içinde soğuk şartlarda en kısa sürede gönderilmelidir. Histopatolojik muayeneler için örnekler % 10 oranında formol içeren kavanozlar içinde göderilmeli ve dondurulmamış olmalıdır.
- Serolojik muayeneler için kan örnekleri, vena cutenea ulnaris'den steril enjektörlerle asepsi ve antisepsi kurallarına uyularak temiz ependorf tüp veya cam tüplere 1-2 ml miktarındaki alınır. Pıhtılaşmış kan olarak veya kan serumu ayrılarak soğuk şartlarda laboratuvara gönderilir. Serumlar kontamine ve hemolize olmamalıdır, dondurulmamalıdır. Zorunlu olmadıkça enjektör içinde kan örneği getirilmemelidir.
- Yem örnekleri yaklaşık 200-300 gr miktarında temiz bir naylon poşet veya kutu içerisinde ve soğuk ortamda (buz aküsü bulunan strafor kutular içine konularak) gönderilir.
- Yumurta, yumurta viyolü içerisinde iyi bir şekilde ambalajlanarak gönderilir.
4.3.PATOLOJIK MUAYENE IÇIN NUMUNE KABUL KRITERLERI
- Patoloji laboratuvarına hasta veya yeni ölmüş hayvanlardan örnekler gönderilebilir. Ölü hayvana ait dou ve organlar ölümden sonra mümkün olduğunca kısa sürede SOĞUK ZİNCİRDE ve DONDURULMADAN laboratuvara ulaştırılması gerekmektedir.
- Histopatolojik muayene için gönderilecek iç organ örneklerinde kokuşma belirtileri (yeşillenme, kararma, pis koku v.b.) başlamamış olmalıdır.
- Örnekler hastalığa ilişkin organ/doku örneklerini içermelidir. Veteriner hekim tarafından nekropsisi yapılmış hayvanlardan alınan organ/doku örnekleri kabul edilebilecek iken, hayvan sahipleri tarafından getirilen materyallerde tüm hayvanının veya organların tamamının getirilmesi gerekir. Tüm hayvan veya alınan örneklerin dondurulmadan soğuk şartlarda en kısa sürede laboratuvara ulaştırılması esastır.
- Veteriner hekim tarafından yapılan nekropsilerde alınan ve kokuşma şekillenmeden alınarak, %10'luk formol solusyonu içerisinde kapaklı cam kavanoz ve benzeri şartlarda gönderilen materyal için süre şartı aranmaz.
- % 10'luk formol solusyonu içerisinde gönderilen doku örnekleri hastalıklı ve sağlam bölgeleri içermeli, formolün kolayca iç kısımlara nüfuz edebilmesi için 1 cm kalınlığından fazla olmamalı ve örnekler hacimlerinin 10-20 katı kadar formol solusyonu içine konulmalıdır.
4.4.PARAZITOLOJIK MUAYENE IÇIN NUMUNE KABUL KRITERLERI
- Her türlü evcil hayvanlar ile laboratuvar hayvanları, yaban hayvanları ve bal arılarına ait doku, organ, gaita, kan ve serum örnekleri gönderilir. Numuneler; hastalıklı doku veya organlardan alınmalı ve temiz bir naylon torba, plastik kap, cam kavanoz, şişe veya tüp, içerisine konulduktan sonra soğuk şartlarda laboratuvara gönderilmelidir. Organ ve organ parçaları kokuşmuş olmamalıdır.
- Gönderilen numune tanısı istenen hastalık ile ilgili olmalıdır.
- Tanısı istenen hastalıklar bizzat parazitin ismi ile anılan hastalıklar olduğu gibi (tercih edilen budur) grup hastalıklar da olabilir. Örneğin kan parazitleri, mide barsak nematodları, karaciğer trematodları gibi.
- Kan parazitleri için kalp, karaciğer, dalak, böbrek, lenf yumrusu, karaciğer kelebekleri için karaciğer, akciğer kıl kurtları için akciğer ve sindirim sistemi helmintleri için mide ve bağırsağın mümkünse tamamı gönderilmelidir.
- Kan frotisi, kulak ya da kuyruk ucundan alınan bir damla kan lam üzerine konularak bir lam veya lamel ile yayılarak hazırlanır. Frotiler ince yayılmış olmalıdır. Froti yapılacak lamlar temiz olmalıdır. Mümkünse % 50 alkol-eter karışımında temizlenmesi önerilir. Hazırlanan frotiler havada kurutulduktan sonra kısa zamanda laboratuara gönderilmeyecekse metil alkolde 5 dakika tespit edilir. Froti kapları içinde yoksa iki ucuna mukavva parçası veya kibrit çöpü konulduktan sonra bir kağıda sarılarak laboratuvara gönderilir.
- Organ frotileri, karaciğer, dalak, börek, lenf yumrusu vb organların kesit yüzeylerinden hazırlanan kazıntı yayılarak veya tuşe olarak hazırlanır. Frotiler ince olmalı ve havada kurutulduktan sonra aynı şekilde gönderilir.
- Kene, bit, pire vb. ekdoparazitlerin teşhisi için; canlı ise, hava alacak şekilde doğrudan kapalı bir kap içerisinde gönderilmeli, cansız materyaller ezilmemiş, parçalanmamış olmalı ya da %70'lik alkol içinde gönderilmelidir.
- Uyuz için derin kazıntı örnekleri kapalı şişe, kavanoz veya naylon torba içerisinde gönderilir.
- Gaita, rektumdan koyunlardan en az 10gr, sığırlardan 50gr. alınmalı ve plastik kutu, cam kavanoz veya naylon torba içerisinde gönderilmelidir. Gaita laboratuvara geç ulaşacaksa % 10'luk formol içinde gönderilir.
- Bağırsak ve mide, içeriği boşaltılmadan, iki ucu iple bağlanmak suretiyle termos veya buzluk içerisinde gönderilir. Gönderilecek organların kokuşmuş olmamasına dikkat edilmelidir.
- Prepusyum ve vaginanın laktatlı ringer solusyonu veya serum fizyolojik ile yapılan yıkantıları steril plastik tüp veya steril plastik enjektör içerisinde, en az 5 ml olacak miktarda, güneş ışığına maruz bırakılmadan kısa sürede laboratuvara ulaştırılmalıdır.
- Ergin arı hastalıkları için hasta ve yeni ölmüş arılardan, şüphelenilen her hastalık için en az 50-60 adet; en az 10X10 cm büyüklüğünde yavrulu petek ve yaklaşık 100-200 gr miktarında kovan döküntüleri karton kutu, kapaklı kavanoz veya plastik kap içinde laboratuvara gönderilmelidir.
4.5.TOKSIKOLOJIK ANALIZ IÇIN NUMUNE KABUL KRITERLERI
- Ölen hayvanlardan mide, mide içeriği, karaciğer, böbrek, böbrek etrafı yağı, bağırsak içeriği; ayrıca zehirlenmeye neden olduğu düşünülen kimyasal madde artıkları ve kapları, su, hayvan yemi vb. materyaller gönderilir. Numune miktarı yem ve her organ için en az 50 gr. olmalıdır.
- Organ numunelerinde kokuşma olmamalı, soğuk zincirde gönderilmeli (koruyucu madde kullanılması gerekmez, ancak uzak mesafelerde kokuşmayı önlemek amacıyla %70'lik etil alkol tercih edilebilir).
- Zehirlenme şüphesiyle gönderilecek arı numuneleri, kovan içi ve çevresinde bulunan ölü veya zehirlenme belirtisi gösteren arılardan en az 100 tanesi bir kavanoza konularak gönderilmelidir.
- Zehirlenme şüphesiyle gönderilecek balık numuneleri, 3-4 adet tüm balık, su ve yem numuneleri ile birlikte gönderilmelidir.
4.6.VIROLOJIK TEŞHIS IÇIN NUMUNE KABUL KRITERLERI
- Defibrine kan örnekleri, antikoagulanlı (EDTA, heparin gibi) tüplere 10 ml miktarında alınmalı, pıhtılaşma olmamalı, soğuk şartlarda, ancak dondurulmadan en kısa süre de gönderilmelidir.
- Serum örnekleri pıhtıdan ayrılarak 1-2 ml miktarında gönderilmeli. Kan serumu için enjektör içinde kan gönderilmemelidir. Serumlar hemolizsiz olmalı ve soğuk şartlarda en kısa sürede gönderilmelidir.
- Ruminantların iç organ örnekleri: Özellikle akciğer, dalak, karaciğer ve lenf yumrularından alınan örnekler %50 gliserin içinde veya fizyolojik tuzlu su içinde yada direk olarak temiz bir naylon poşet içerisine konularak ve buz aküleri ile desteklenerek soğuk şartlarda gönderilmelidir. Formolde gönderilmemelidir.
- Virolojik muayenede kullanılacak iç organ örneklerinde kokuşma olmamalıdır. Mümkün olan en kısa sürede laboratuvara ulaştırılmalıdır.
- Bağırsak içeriği veya canlı hayvanlardan rektumdan alınan dışkı örneği (en az 2 gr) bir tüp ya da temiz bir poşet içerisinde gönderilmeli veya doğrudan barsak parçası iki ucu bağlanarak gönderilmelidir.
4.7.MOLEKÜLER MIKROBIYOLOJIK TEŞHIS IÇIN NUMUNE KABUL KRITERLERI
- Birçok bakteriyel ve viral hastalık etkenlerinin doğrudan klinik örneklerden teşhisi amacıyla iç organ örnekleri, tüy, trakeal, kloakal, vaginal svab örnekleri, fötal iç organlar ve mide içeriği, kotiledon, dışkı, süt, defibrine kan (dondurulmadan) steril tüplerde veya poşet içinde soğuk şartlarda kısa süre içinde laboratuvara gönderilir.
- Üretilmiş olan mikroorganizmaların doğrulanması veya tiplendirilmesi amacıyla identifiye edilecek kültürler soğuk şartlarda kısa süre içinde laboratuvara gönderilir.
- Marek hastalığı virusunun tespiti amacıyla genç hayvanların kanat altındaki yeni çıkmış tüylerden, bir hayvandan 6-8 adet, alınarak küçük tüpler içerisinde gönderilebilir. Aşı virusunun tespiti amacıyla ideal olarak 3 haftalık hayvanlardan tüy örneği gönderilmelidir (5. haftadan sonra tüylerde aşılamaya bağlı virus miktarı azalmaya başlar.
4.8.KUDUZ HASTALIĞI TEŞHİS İÇİN NUMUNE KABUL KRİTERLERİ
Kuduz numuneleri kriter dikkate alınmadan kabul edilir. Ancak kuduz numunesi gönderirken kedi, küçük köpek gibi küçük hayvanların tamamı, iri köpek, koyun, keçi, sığır, at, eşek v.b büyük hayvanların başı, atlanto-oksipital eklemden kesilip gövdeden ayrıldıktan sonra, dayanıklı, sızdırmaz bir kap içinde, soğuk zincirde, mümkün olan en kısa sürede laboratuvara gönderilmelidir.
- 4.9. İLAÇ KALİTE KONTROL LABORATUVARI VTÜ ASGARİ NUMUNE MİKTARI
-
Satış izni için her bir ambalaj boyutundan, ithalat için her bir üretim serisinden olmak üzere; Non-steril ürünler için Tablo-1'deki numune sayısı,
Steril ürünler için Tablo-1 ve Tablo 2'den çıkan toplam numune sayısı alınmalıdır.
TABLO-1 Fiziko-Kimyasal Analiz
Numune Formu | Üretim Dolum Adedi | Numune Miktarı (Şahit Numune Sayısı Dahil) | |
Enjeksiyonluk/oral çözelti, emülsiyon, süspansiyon, toz, granül, şurup, konsantrat | Dikkate alınmaz | Her bir dozaj formu 100 gr/mL altında olanlar için
16 adet ürün | 101 gr/mL ve üzeri için
12 adet ürün |
Oftalmik ve diğer enjektabl olmayan preparatlar, merhem, damla (göz-kulak) pasta, kek, jel | | 3 gr veya mL'den az ise
16 adet ürün | 3 gr veya mL'den fazla ise
12 adet ürün |
Tablet, kapsül, bolus | | Toplam ağırlığı 25 gram olacak adette (125 mg tablet için 200 adet tablet) | Tablet ağırlığı 650 mg ve üzeri ise 72 adet tablet |
Damlatma çözeltisi (Spot-on) | | Tek doz preparatlar için
16 adet ürün | Spesifikasyonda üniformite yer alıyor ise
36 adet ürün |
Araç, aygıt, spiral, şerit, sünger, tasma, mendil, implant, tütsü, sprey | | 16 adet ürün | |
NOT:
1. Numune adedi tek etkin madde başına asgari alınması gereken miktardır.
2. Çok fazla etkin madde içeren preperatlarda asgari numune miktarı normal miktarın iki katıdır.
3. Viskozite analizi için toplamda minimum 500 mL hacimli numune alınmalıdır.
4. Çok büyük hacimli ürünler için ayrıca bilgi alınmalıdır.
TABLO-2 Mikrobiyolojik Test
Numune Formu | Üretim Dolum Adedi | Numune Miktarı | Toplam Numune Sayısı |
Enjeksiyonluk preperatlar | 100 adetten az | % 10 veya 4 adet (Hangisi büyükse) (40 adede kadar 4, 41-100 arası % 10) | Şahit numune için numune miktarı sütununda çıkan sayı kadar numune alınmalıdır. (10 adet numune test için, 10 adet numune şahit olarak toplam 20 adet) |
| 101-500 adet | 10 adet ürün | |
| 501 adet ve üzeri | % 2 veya 20 adet (hangisi küçükse) *101 mL ve üzeri preparatlar için 10 adet | |
Oftalmik ve diğer enjektabl olmayan preparatlar (Meme içi dahil) | 200 adetten az | % 5 veya 2 adet, hangisi büyükse (40 adede kadar 2, 41-200 arası % 5) | |
| 201 adet ve üzeri | 10 adet ürün | |
| Tek doz flakon | Enjeksiyonluk preparat adedi kullanılır. | |
| Bilinmiyor | 10 adet ürün | |
Tereddüt oluşması durumunda 0332 3224741 Dahili 145'den bilgi alınmalıdır.
Örnek1: 250 mL'lik Steril enjeksiyonluk çözelti dolum adedi 800 adet; Tablo 1'e göre 12 adet, Tablo-2'ye göre 10 adet test için, 10 adet şahit numune olmak üzere topam 12+10+10= 32 numune (16 analiz için, 16 şahit)
Örnek2: 50 mL'lik Steril enjeksiyonluk çözelti dolum adedi 800 adet; Tablo 1'e göre 12 adet, Tablo-2'ye göre 16 adet test için, 16 adet şahit numune olmak üzere topam 12+16+16= 44 numune (22 analiz için, 22 şahit)
Örnek3: 5gr'lık steril meme içi süspansiyon dolum adedi 800 adet; Tablo 1'e göre 12 adet, Tablo-2'ye göre 10 adet test için, 10 adet şahit numune olmak üzere topam 12+10+10= 32 numune (16 analiz için 16 şahit)
Örnek4: 1 kg'lık oral çözelti tozu, steril olmadığı için Tablo 1'e göre 12 adet numune (6 analiz için 6 şahit)
Kurumumuza Gönderdiğiniz Numuneler Hakkında Bilgi Almak İçin
Tel :0332 322 47 41-322 47 36 (Santral) - Dahili: 118 (Numune Kabul ve Raporlama)
Faks:0332 320 03 32
MUAYENE/TEST/ANALİZ ÜCRETLERİNİN YATIRILACAĞI BANKA HESAP NUMARASI
Ziraat Bankası Selçuklu Şubesi
Hesap No:
35908314-5002
İBAN NUMARASI
TR 0200 0100 0461 3590 8314 5002
Tel: 0332- 322 47 41 (DÖNER SERMAYE SAYMANLIĞI 116)
Faks: 0332 - 320 37 98