T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Trakya'ya Hayvan Sevki ve 2018'de Uygulanan Cezai İşlemler

Yayın Tarihi : 2.07.2018

Kurbanlık hayvanların izin verilen tarihten önce Trakya'ya girmeleri yasaktır. İl ve İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonları ve Belediyelerin belirlediği yerler dışında hayvan satışı ve kesimi yapılamaz.  Trakya bölgesi şaptan ari bölge olduğu için Anadolu’dan Trakya bölgesine geçiş şartlarını sağlayamayan hayvanların bu bölgeye geçişleri kesinlikle yasaktır. 


Trakya’ya Canlı Hayvan Nakli Yapacak Kişilerin Dikkatine:
1)Trakya’ya hayvan  sevki sadece  yetkilendirilmiş resmi  veteriner hekimler tarafından yapılacaktır. 

2)Trakya’ya canlı hayvan sevki için yetiştiriciler, 30 günlük karantina süresi ile yapılacak testlerin sonuçlanma süresi dikkate alınarak Tarım ve Orman Müdürlükleri'ne müracaatta bulunacaktır. 

3)Trakya’ya  sevk  edilecek  hayvanlar  doğumlarından  itibaren  işletme  değiştirmemiş veya en az 3 aydır halen bulundukları işletmede barındırılmış olacaktır. İşletmenin 10 km çevresinde en az 3 aydır şap hastalığı görülmemiş olacaktır. 

4)Sevk edilecek hayvanlar, sevk öncesinde 30 gün süre ile karantina altında tutulacaktır. 

5)İzolasyon süresince tüm hayvanlar şap virüsü varlığı yönünden teste tabi tutulacak ve virüs tespit edilmemesi durumunda sevklerine izin verilecektir. Ayrıca bu süre zarfında bu işletmenin 10 km çevresinde şap hastalığı çıkmamış olmalıdır. 

Trakya  bölgesinde, geçiş  şartlarını  sağlamadan  sevk  edilen  hayvanların  yakalanması durumunda Hayvan sahibine 9.188  TL para cezası uygulanır ve tüm masrafları hayvan sahiplerine ait olmak üzere hayvanlar kesime sevk edilir. 

Hayvan Sevk Kontrol Noktalarında,  Trakya Bölgesine Geçiş Şartlarını Sağlamayan Hayvan Tespit Edilmesi Durumunda Hayvan Sahibine; 

Büyükbaş hayvan başına 548 TL idari para cezası uygulanır. 

Küçükbaş hayvan başına 85 TL idari para cezası uygulanır. 

Araç sahibine 1.834  TL idari para cezası uygulanır.