T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İnaktif Covid-19 Aşısı Geliştirme Projesi Çalışmaları Başladı

Yayın Tarihi : 15.04.2020

        119 yıllık geçmişi ile, Kuruluş amacı doğrultusunda hayvan hastalıkları ile mücadele konusunda bilimsel araştırmalar yaparak, bu araştırmalar sonucunda çok daha etkin olduğu belirlenen yerel suşlardan hazırlanmış model aşılar geliştirip yeri geldiğinde özel sektörününde hizmetine sunma konusunda öncü olan Enstitümüz bir ilke daha imza atmanın hazırlığı içindedir.

            İlk kurulduğu yıllarda üretmiş olduğu Sığır vebası serumu ile 1. Dünya savaşında ordumuza başta  lojistik olmak üzere  paha biçilmez destekler sağlayan Enstitümüz, yaşanmakta olan Covid-19 salgınında da  Halk sağlığına hizmet için  çalışmalara başlamıştır.

Tek sağlık konseptinin geçerliliğinin artık çok iyi idrak edildiği günümüzde, özellikle zoonoz infeksiyonların korunma kontrolünde gerek teşhis ve gerekse aşı üretim çalışmalarında rol alan Enstitümüz, halk sağlığının korunmasında da yüklendiği sorumluluğun bir devamı olarak, TÜBİTAK tarafından desteklenen "İnaktif Covid-19 Aşısı" geliştirme projesinde, Selçuk Üniversitesi Veteriner  Fakültesi'nden Prof. Dr.Osman  Erganiş liderliğinde, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa veteriner Fakültesi, TÜBİTAK MAM ve özel bir firma ile birlikte görev almıştır.

Projede,  LSD için sahada sirküle olan yerel suşu kullanarak aşı geliştirilmesine ilişkin çalışmalarda da ciddi başarılı sonuçlar alan  çalışma ekibinden, Enstitü Müdürümüz Dr Fahriye SARAÇ, Viral Aşılar Üretim Laboratuvarı şefi Dr. Serdar UZAR ve personelleri Veteriner Hekimler Hakan ENÜL ve Cumhur ADIAY yanında BSL 3 laboratuvarı organizasyonu ve çalışmanın biogüvenliği konusunda sorumlu olarak Veteriner Hekimler Orbay SAYI ve Muhammet KARAHAN görev almaktadırlar. Bunun yanında, geçmişte Brusella Aşıları Üretim ve Referans Teşhis  Laboratuvarımızda değerli çalışmalarda bulunmuş olan Kocaeli Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Üyesi M. Sencer KARAGÜL de aşı üretimi ve biogüvenlik önlemleri konusundaki bilgi birikimi ile ekibimize destek verecektir.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa HASÖKSÜZ  ile birlikte, Enstitümüzün Biogüvenlik düzeyi 3 (BSL 3)  laboratuvarlarında ve yine üst düzey biogüvenlik önlemleri eksiksiz uygulanarak iki hafta önce çalışmalarına başlanmış olan  bu projede, virus izolasyonu/identifikasyonu/purifikasyonu gerçekleştirilecek olup, ilerleyen basamaklarda ek çalışmaların yapılması da öngörülmektedir.

            Projenin çalışılması hususunda verdikleri değerli destekler için  Bakanımız Sn. Dr. Bekir PAKDEMİRLİ'ye, GKGM ve TAGEM Genel Müdürümüz ve Genel Müdür Yardımcılarımıza, proje çalışmaları sırasında doğrudan yada dolaylı her türlü katkı ve destek sağlayan Enstitü personelimize teşekkür eder, proje ekibine başarılar dileriz.