TUBİTAK-ICRAD iş birliği ile Enstitümüz Brusella Referans Laboratuvarı, Şanlıurfa Harran Üniversitesi, Yunanistan Crete Üniversitesi ve Almanya IBIZ/FLI WOAH Laboratuvarı arasında yürütülen uluslararası destekli “Epidemiyoloji, Biyoloji, Virülans Mekanizmaları ve Konak-Patojen Etkileşimini Anlamak için Brucella'nın Kapsamlı Bir Proteogenomik Analizi / A Comprehensive Proteogenomic Analysis of Brucella to Understand The Epidemiology, Biology, Virulence Mechanisms, and Host-Pathogen Interaction" isimli projenin kapanış toplantısı 29-30 Temmuz 2024 tarihlerinde Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü toplantı salonunda gerçekleştirilmiştir. Toplantıya proje ekibi dışında, yurt içi ve yurt dışından farklı üniversite ve enstitülerden konu uzmanları tarafından katılım sağlanmıştır.
Enstitü Müdürümüz Dr. Mustafa Kesmen ve Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü Ulusal Brusella Referans Laboratuvarı sorumlusu E. Ayhan Baklan tarafından açılış konuşmaları ile başlayan toplantıda proje çıktıları katılımcılar ile paylaşılmıştır. Ayrıca “Biyorisk", “Brusella spp. izolatlarının genom analizi", “Türkiye'de vahşi yaşamda Bruselloz", “Mısır ve Akdeniz bölgesinde Bruselloz" başlıkları altında konunun uzmanları tarafından bilgiler verilmiştir.
Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalından Prof. Dr. Sevil Erdenliğ Gürbilek, Mısır Hayvan Sağlığı Araştırma Enstitüsü Bakteriyoloji Laboratuvarından Prof. Dr. Mohammed Mosbah, Almanya Bakteriyel Enfeksiyonlar ve Zoonoz Enstitüsü WOAH (Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü) Referans Laboratuvarından Dr. Gamal Wareth, Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsüsü Ulusal Brusella Referans Laboratuvarından Dr. Gülseren Yıldız Öz, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalından Dr. Kadir Akar, Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü BSL3 Laboratuvarı Sorumlusu Dr. Muhammed Karahan tarafından sunumlar gerçekleştirilmiştir.
Söz konusu projenin sonuçlarının uluslararası bir toplantıda paylaşımı ile Ulusal Brusella Referans Laboratuvarı'mız uluslararası literatüre katkı sağlarken, ayrıca proje kapanış toplantısının kurumumuzda düzenlenmesi, WOAH laboratuvarı ile işbirliğinin güçlendirilmesi adına adımlar atılmasını sağlamıştır. “Sığır, Koyun ve Keçilerin Bruselloz Hastalığı" konusunda “Ulusal Referans" olan Brusella Referans Laboratuvarında eğitim ve proje çalışmaları geçmişte olduğu gibi gelecekte de devam edecektir.