T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Atom Enerjisi Projesinin Türkiye Koordinatörlüğü

Yayın Tarihi : 6.07.2022

Enstitü Müdürlüğümüz 2 adet Uluslararası Atom Enerjisi Projesinin Türkiye koordinatörlüğünü yürütmektedir

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) tarafından 2022-2023 Dönemi Teknik İşbirliği Programı kapsamında RER 5027 nolu "Enhancing Preparedness Capacities of the Veterinary Sector to Confront with Emerging and Re-emerging Diseases of Livestock and Wildlife / Veteriner Sektörünün Yeni Gelişen ve Yeniden Ortaya Çıkan Hayvancılık ve Yaban Hayatı Hastalıklarına Karşı Hazırlıklı Olma Kapasitesinin Artırılması" konulu projede Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Bosna Hersek, Hırvatistan Kıbrıs, Gürcistan, Yunanistan, Letonya, Litvanya, Karadağ, Kuzey Makedonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Tacikistan, Özbekistan ve Türkiye yer almaktadır. Türkiye proje koordinatörlüğü Enstitümüz tarafından yürütülmektedir.

Proje kapsamında erken ve hızlı teşhis yöntemlerinin yaygınlaştırılması, eğitim ile kapasite oluşturulması yoluyla yaban hayat ve hayvan hastalıkları için kontrol tedbirlerinin geliştirilmesi, değerlendirilmesi ve uzmanların eğitimi hedeflenmiştir. Aynı zamanda diğer katılımcı ülkelerde yapılan çalışmalar hakkında fikir sahibi olunmakta ve araştırıcılarla birçok konuda bilgi alışverişi yapılarak diyalog kurulmaktadır. 28-29 Mart 2022 tarihleri arasında projenin çevrim içi olarak bölgesel koordinasyon toplantısı yapılmıştır.

Proje çerçevesinde , 09-13 Mayıs 2022 tarihlerinde çevirim içi olarak "Evaluation of Current Biosafety and Biosecurity Status of Designated Laboratories / Belirlenmiş Laboratuvarların Mevcut Biyogüvenlik ve Biyogüvenlik Durumunun Değerlendirilmesi" başlıklı çalıştay ve 13-17 Haziran 2022 tarihlerinde Bosna- Hersek'te "African Swine Fever (ASF) Laboratory Diagnosis and Serological Screening / Afrika Domuz Ateşi (ASF) Laboratuvar Teşhisi ve Serolojik Tarama " konulu eğitim gerçekleştirilmiştir. Enstitümüzden 3 personel bu etkinliklere katılmış ve sonrasında bilgi paylaşımı yapmıştır

11-15 Temmuz 2022 tarihleri arasında Hırvatistan'da "Regional Training Course on Nuclear and Nuclear Related Techniques for Early Diagnosis and Detection of Lumpy Skin Disease, Sheep and Goat Pox and Peste des Petits Ruminant / Sığırların Nodüler Ekzantemi, Koyun ve Keçi Çiçeği ve Koyun Keçi Vebası'in Erken Teşhisi ve Tespiti için Nükleer ve Nükleerle İlgili Teknikler Bölgesel Eğitim Kursu" eğitimi düzenlenecektir.

 

RER5025 Kodlu 'Öncelikli Hayvan ve Zoonotik Hastalıkların Olası Salgınlarına Karşı Erken Tespit ve Hızlı Müdahaleyi İyileştirme' konulu proje:

 

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) tarafından 2020-2021 Dönemi Teknik İşbirliği Programı kapsamında RER 5025 nolu ve "Improving Early Detection and Rapid Response to Potential Outbreaks of Priority Animal and Zoonotic Diseases / Öncelikli Hayvan ve Zoonotik Hastalıkların Olası Salgınlarına Karşı Erken Tespit ve Hızlı Müdahaleyi İyileştirme" isimli projede, Arnavutluk, Azerbaycan, Balerus, Bosna Hersek, Hırvatistan Kıbrıs, Gürcistan, Litvanya, Karadağ, Kuzey Makedonya, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan, Tacikistan ve Türkiye yer almaktadır. Türkiye proje koordinatörlüğü Enstitümüz tarafından yürütülmektedir. 

Proje Ocak 2020 yılında başlanmış olup, öncelikli hayvan ve zoonotik hastalıkların erken ve hızlı teşhisi konusunda uzmanların eğitimi ve bilgi transferi hedeflenmiştir. Şimdiye kadar Proje kapsamında Enstitümüze cihaz ve malzeme hibesi yapılmıştır.

Proje çerçevesinde bugüne kadar aşağıdaki eğitim ve çalıştaylar gerçekleştirilmiş olup Enstitümüzden toplamda 6 personel yararlanmış ve sonrasında bilgi paylaşımı yapmıştır.

  • 13-17 Aralık 2021 tarihinde çevirim içi olarak "Regional Training on the Advanced Molecular Techniques for Characterization and Phylogenetic Analysis of Bacterial Pathogens / Bakteriyel Patojenlerin Karakterizasyonu ve Filogenetik Analizi için İleri Moleküler Teknikler Üzerine Bölgesel Eğitim"
  • 23-26 Mayıs 2022 tarihinde çevirim içi "Regional Workshop on the Current Developments of the Whole Genome Sequencing Platforms and the Bioinformatic Data Processing / Tüm Genom Dizileme Platformlarının Güncel Gelişmeleri ve Biyoinformatik Veri İşleme Üzerine Bölgesel Çalıştay"
  • 20-24 haziran 2022 tarihinde çevirim içi olarak  "Neglected Zoonotic Diseases / İhmal Edilen Zoonotik Hastalıklar"