T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

Enstitümüzde 3. WOAH (World Organisation for Animal Health) Twinning Projesi Tamamlandı

Yayın Tarihi : 31.01.2023


    WOAH ( Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü) tarafından desteklenen ve WOAH Referans Laboratuvarları ile Ulusal Referans Laboratuvarlarında uygulan teşhis yöntemlerinin eşleştirilmesini amaçlayan  "Twinning Projeleri"  kapsamında, Enstitümüzün 3. Twinning projesi başarıyla tamamlandı.  2020 yılında "Enzootik Abortus Twinning projesi, "WOAH Twinning Project for Ovine Chlamydiosis between the Institute of Veterinary Pathology and the Pendik Veterinary Control Institute" isimli Twinning Projesi, Enstitümüz Bakteriyoloji Laboratuvarı ve Zürih Üniversitesi Veteriner Patoloji Enstitüsü arasında başlatılmıştı. Proje çalışmaları kapsamında Zürih Üniversitesi Veteriner Patoloji Enstitüsü'nden WOAH Uzmanı Prof. Dr. Nicole BOREL ve Dr. Hanna MARTİ 23.01.2023 – 27.01.2024 tarihleri arasında Enstitümüze 2. ziyaretlerini yaptılar.

    Projenin son eğitim ve kapanış toplantısı olarak gerçekleşen  ziyarette, Enstitümüz Bakteriyoloji  Laboratuvarında  Chlamydia abortus'un tanısına yönelik olarak, qPCR yöntem akreditasyonu,  etken izolasyonuna yönelik Hücre Kültürü eğitim çalışmaları tamamlandı. Bunun yanında Enstitümüz patoloji laboratuvarında hazırlanan doku kesitlerinde Chlamydia abortus antijenlerinin immunohistokimyasal boyanması ve dokularda hastalık ile  gözlenen makroskobik, histopatolojik bulgular incelendi. Enzootik abort ile ilgili çalışmakta olan çeşitli Veteriner Kontrol Enstitülerinden gelen katılımcılara WOAH ve Enstitümüz Bakteriyoloji Laboratuvarı uzmanları tarafından teorik ve uygulamalı "Enzootik abort (Chlamydia abortus) hastalığının epidemiyolojisi ve moleküler tanısı" konulu eğitim verildi.

    Bu proje ile beraber Enstitümüz 3. WOAH Twinning Projesini tamamlamıştır. Başta Proje lideri Prof. Dr. Nicole BOREL olmak üzere, Dr. Hanna MARTİ, Enstitü Müdürümüz Dr. Fahriye SARAÇ'a, projede görevli olan Bakteriyoloji laboratuvarı personelimiz Dr. Ayşe ATEŞOĞLU DEMİRCİ, Dr. Hakan TABAK, Dr. M Engin MALAL, Dr. Orbay SAYI, Dr. Zeynep KÜÇÜK BAYKAN, Osman DOĞAN ile çalışmalarda emeği geçen Aslı KILIÇ, Hale GÜN ve Tuğçe SÖNMEZ ÖNGÜL' e teşekkür ederiz. Etkenin tanısına yönelik kapasitenin arttırılması ve uluslararası ilişkilerin geliştirilmesine yönelik önemli çıktıları olan bu projelerin gelecekte de hazırlanması ve yürütülmesi konusunda Enstitümüz öncü rolünü sürdürmeye devam edecektir.