T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

YOLCU BERABERİNDE YURT DIŞINA GÖTÜRÜLECEK KEDİ/KÖPEKLER İÇİN İSTENEN KUDUZ ANTİKOR TESTLERİNE QR KODLU DOĞRULAMA

Yayın Tarihi : 4.01.2024

Veteriner Laboratuvar Bilgi Sistemi (VELBİS) üzerinden alınan FAVN (Kuduz Antikor Titre Tayini Testi) analiz raporları için 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren QR Kodlu Doğrulama Sistemi hizmete sunulmuştur. Yeni uygulama sayesinde Dünyanın her noktasından yurt dışına yolcu beraberinde götürülen kedi ve köpeklerin Kuduz Antikor Titre Tayini Testi Sonuç Raporları için anlık ve hızlı bir şekilde doğrulama yapılabilecektir.

Ülkemizde sadece Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde uluslararası geçerliliği olacak şekilde yapılan Kuduz Antikor Titre Tayini Testi için önceki yıllarda fiziksel evraklarla yapılan protokol girişi, analiz sonuçlandırma ve rapor yayınlanması gibi iş ve işlemler, analiz raporlarının mümkün olan en hızlı şekilde hayvan sahiplerine ulaştırılması amacıyla 02/10/2023 tarihinden itibaren Veteriner Laboratuvar Bilgi Sistemi'nden (VELBİS) yapılmaya başlanmıştır. FAVN testi raporları veteriner kliniklerinin Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adresine veya veteriner kliniğinin bulunduğu Bakanlığımız İl veya İlçe Müdürlüklerine elektronik imzalı olarak gönderilmektedir. Posta ve kargoda beklenen sürelere bu şekilde son verilmiştir. Bu uygulamanın başlamasıyla daha önce ortalama 6 hafta süren analiz sonuçlandırma ve raporlama süreci, önemli ölçüde kısaltılmıştır.

Yapılan bir diğer yenilikte raporlarda QR kod ile doğrulama yapılabilmesidir. Yurt dışına çıkan vatandaşlarımızın varış ülkelerindeki gümrük kapılarında beklememesi, raporların hızlıca doğrulanabilmesi ve raporlarına istedikleri an elektronik ortamda ulaşabilmeleri için QR kod ile doğrulama sistemini kullanabilecektir.

Evcil hayvanlarıyla beraber seyahat etmek isteyen vatandaşlarımızın kuduz aşısı yaptırması, 30 gün sonra veteriner klinikleri aracılığı ile numune aldırması ve test sonucunun elektronik ortamda kendilerine ulaşmasını beklemeleri yeterlidir.

Test sonucunda yeterli seviyede kuduz hastalığına karşı antikor belirlenememesi durumunda aşılama ve testin tekrarlanması gerektiği için, yurtdışına evcil hayvanları ile seyahat edecek vatandaşlarımızın varış ülkesinin şartlarını kontrol ettikten sonra bekleme sürelerini de göz önüne alarak en az üç ay önce işlemlere başlaması önerilmektedir.

Evcil dostlarınıza Kuduz aşıları her yıl düzenli olarak yapıldığı sürece Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce yapılan FAVN testi birçok ülkede ömür boyu geçerlidir.