AHMET ŞEFİK KOLAYLI
Veteriner Hekim Bakteriyolog Ahmet Şefik Kolaylı'nın 47. ölüm yıldönümü nedeniyle Enstitümüz'de Veteriner Hekimler Derneği(VHD) ile birlikte organize edilen anma programı düzenlendi.
Törene, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Durali KOÇAK, Enstitü Müdürü Selahattin ŞEN, Enstitü Müdür Yardımcısı Burak DEVECİ, Enstitü Teknik Müdür Yardımcısı Dr. Özlem KARDOĞAN, VHD Genel Başkanı Dr. Gülay ERTÜRK, Genel Sekreter Müçteba Binici, Dernek üyeleri Hüseyin DEDE, Nasıf ALDEMİR ve Doç Dr. Nüket BİLGEN, önceki dönem VHD Başkanları Prof. Dr. Şakir Doğan Tuncer, İsmail Hakkı Korkut, Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası (AVHO) Yönetim Kurulu Üyeleri, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan DİNÇER, Prof. Dr. Bahattin KOÇ, Prof. Dr. Ayhan ÖZKUL ve Enstitü personeli katılım sağlamıştır.
Anma programı saygı duruşu ve İstiklâl Marşı'ın okunmasıyla başladı.
Genel Müdür, Enstitü Müdürü ve VHD Başkanının günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapmasının ardından zoom üzerinden Prof. Dr. Tamay BAŞAĞAÇ GÜL tarafından Ahmet Şefik Kolaylı'nın hayatı, Prof. Dr. Burhan DİNÇER tarafından da mesleki ve özel hayatına dair anılar anlatıldı.
Törene zoom üzerinden katılan Ahmet Şefik Kolaylı'nın torunu Ahmet Şefik ÖNGÜN'ün konuşmasının ardından tören sona erdi.
Tarih içerisinde meydana gelmiş sayısız salgın, zoonoz hastalık ve pandemilerin oluşturduğu karanlık zamanlarda veteriner hekimler ilk savunma hattını oluşturmuşlardır. Hatta "Beşeri hekimlik insan içinse Veteriner Hekimlik insanlık içindir" sözü o zamandan bu zamana en önemli düsturumuz olmuştur.
Bu düsturun en önemli simgelerinden Veteriner Hekim Bakteriyolog Ahmet Şefik Kolaylı'dır. Ahmet Şefik Kolaylı sığır vebasından antraksın teşhisine, çiçek aşısından plörapnömoniye kadar birçok hastalıkla ilgili çalışmalar yaparak ülke hayvancılığına katkılar sunmuştur. Ülkenin en zor zamanları olan Birinci Dünya ve İstiklal Savaşı sırasında İstanbul'un işgal edildiği dönemlerde, ülkede yaygın olarak seyreden Sığır Vebası Hastalığı'na karşı serum hazırlamak suretiyle hastalıkla mücadelede kritik görevler almıştır.
İstanbul işgalden kurtulduktan sonra ise Ankara Etlik Semtinde Türkiye'nin en önemli Bakteriyoloji Laboratuvarı'nı kurmuştur. Kurulan bu ilk laboratuvardan bugüne Enstitümüz, ülke hayvancılığına en üst düzeyde hizmetlerde bulunmaya devam etmektedir. Bu da Ahmet Şefik Kolaylı'nın mirasını en iyi şekilde taşıdığımızı göstermektedir.
Ahmet Şefik Kolaylı'nın ismini taşıyan bu salonda ilk anma programı düzenlenmiştir.