Anthrax 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununa göre ihbarı mecburi zoonoz bir hastalıktır.
Yurdumuzda anthrax hastalığına karşı ilk olarak 1910 yılında Pasteur aşısı, 1929 yılında Süreyya Aygün' ün Türk Üniversal Anthrax aşısı kullanılmış olup, 1953 yılından itibaren Max Sterne tarafından geliştirilen ve Dünyada kabul gören Bacillus anthracis 34 F2 suşu ile hazırlanan aşı kullanılmaktadır.
ANT ETVAC Anthrax Aşısı sığır, at, deve, manda, koyun, keçi ve domuzların anthrax hastalığına karşı % 50 v/v gliserin-fizyolojik tuzlu su, % 0,1-0,025 v/w saponin (titreye bağlı olarak) ve 107/ml canlı spor içeren attenue bakteriyel bir aşıdır.
Hastalık riski olan yerlerde ilkbaharda, hastalık çıkan yerlerde derhal ve hastalıksız hayvanlara koruma amaçlı uygulanır. Hastalık etkeni olan Bacillus anthracis' in çevre şartlarına dirençli olması sebebiyle hastalık çıkan mihrakların 5 yıl süreyle her yıl aşılanması hastalıkla mücadelede etkin bir yoldur.
Enstitümüzde yıllık aşı üretim miktarı 2.000.000 dozdur. Yıllık üretim miktarı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünce her yıl yayınlanan Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Programı kitapçığındaki il kontenjanlarına göre yapılmaktadır.
A. GÖREVLERİ
ANTHRAX AŞI ÜRETİMİ: Ana tohum suşu (master seed) Dünya Sağlık Örgütünün Referens laboratuar olarak belirlediği Veterinary Laboratories Agency (VLA)-Weybridge' den temin edilen Int.Std.Anthrax Max Sterne 34 F2 PA0522 liyofilize suşudur. Bu suş tavsiye edilen besiyerlerinde çoğaltılıp liyofilize edilir. Saflık ve antijenik kontrol yapıldıktan sonra -20 °C'de saklanır. Aşı üretimi Casein Digest besiyerinde gerçekleştirilir. Sterilite, bağışıklık ve zararsızlık kontrolleri O.I.E. European Pharmacopoei ve WHO'ya göre yapılır.